Projekt összefoglaló

Jelen projektben a Tiszainoka Önkormányzati Hivatal – Községháza (Kossuth út 2. Hrsz. 162.) épületének energetikai korszerűsítése valósult meg.

A projekt célja az Tiszainoka Önkormányzati Hivatal – Községháza energetikai korszerűsítése. Az épület állapota elhasznált, leromlott energetikai rendszere elavult, az energiafelhasználás jelentős, fenntartási költségei kimagaslóak, ezért volt szükséges az energetikai korszerűsítés.

A projekt megvalósítása során az alábbi tevékenységek elvégzése történt meg:

–             homlokzati hőszigetelése,

–             padlásfödém hőszigetelése,

–             fűtési rendszer korszerűsítése,

–             napelemes rendszer telepítése,

–             nyílászárók cseréje,

–             projektarányos akadálymentesítés

A TOP 3.2.1. pályázati kiírásra benyújtott projekt keretében az Önkormányzat Hivatalának épülete energetikai racionalizálásáról döntött. A projekt célja, az épület korszerű szabványoknak megfelelő hőszigetelése, korszerű 3-rétegű üvegezéssel ellátott nyílászárók beépítése és energetikai, fűtési rendszerének korszerűsítése, napelemes rendszer telepítése.

A megvalósuló fejlesztés illeszkedésének mértéke a hatályos Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Programhoz:

JNSZ Megyei Közgyűlés 75/2014. (VIII.29.) számú határozatával elfogadta a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Programot, melyben a 35. oldalon jelen fejlesztés témaköre megnevezésre kerül a 4.1. pontban: Zöldgazdaság feltételeinek megteremtése, azon belül a 4.1.1 Megújuló és alternatív energiatermelést szolgáló fejlesztések. Jelen projekt keretében megvalósításra kerül az épület teljes körű  – homlokzati és födém – hőszigetelése, valamint  napelemes rendszer kiépítése valósul meg. A Területfejlesztési Program céljainak jelen fejlesztés teljes mértékben megfelel.

A fejlesztéssel érintett ingatlan energetikai korszerűsítésére mikor került utoljára sor?

Mint a Projektterv mellékleteként csatolt fotódokumentáció is mutatja a fejlesztésbe bevont épület teljes körű energetikai korszerűsítésére építése óta – közel száz éves épület – nem került sor.

A projekt a kedvezményezett járások besorolásáról szóló Kormányrendelet, vagy a kedvezményezett települések besorolásáról szóló 105/2015. (IV. 23.) Kormányrendelet értelmében kedvezményezett, fejlesztendő vagy komplex programmal fejlesztendő járásban valósul meg:

Tiszainoka a Kunszentmártoni járásban található. A járás a 290/2014. (XI. 26.) Korm. rendelet a kedvezményezett járások besorolásáról törvény értelmében a Fejlesztendő járásba sorolt.

A fejlesztés eredményeként elért energiamegtakarítás mértéke az elmúlt 3 év átlagához viszonyítva:

A fejlesztés eredményeként elért energiamegtakarítás mértéke az elmúlt 3 év átlagához viszonyítva 20 % feletti, a primer energia felhasználás csökkenés: 306,98 GJ/év.

Jelen fejlesztés tekintetében nem köthető élőmunkaigényes fejlesztés az energiahordozó előállításához.

Beavatkozási javaslat:

  • Külső falak utólagos hőszigetelése (U=0,24 W/m2K), hőszigetelő réteg, vékonyvakolat, rögzítő elemek,
  • Padlásfödém hőszigetelése (U=0,17 W/m2K), hőszigetelő réteg, rögzítő elemek, szükség esetén járófelület
  • Nyílászárók cseréje (U=1,15 W/m2K)
  • Fűtésrendszer korszerűsítése, kondenzációs gázkazánra átállással, Kondenzációs gázkazán, legalább 12 KW teljesítményű – pontos méretezés az épületgépészeti tervezés és méretezést követően – korszerű előre és visszatérő csőrendszerrel kiépítve, fordulatszám szabályozott, inverteres keringető szivattyúval és időzítéssel
  • Napelemes rendszer telepítése (3 kW), napelem táblák, rögzítő elemek, szolár kábelek, inverterek

Dokumentáció letöltése itt:
rendeletek és határozatok


Galéria

A képek nagyobb méretben is megtekinthetők!
(Egérrel jobb gomb és kép megnyitása új ablakban!)